Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Od vitráže k velkoformátu
Počátky používání skleněných výplní v oknech bychom nalezli ve 12. století. Výplně vznikaly nejčastěji jako vitrážové sklo – spojováním malých sklíček za pomocí olověných pásek. Jednalo se o poměrně drahou techniku, proto se používala velmi vzácně, zejména do kostelů a katedrál. Více se zasklívání rozšířilo až v 16. století, kdy se technologie zdokonalila a bylo možné vyrábět větší skleněné tabulky.
Ploché sklo, podobné tomu, jak jej známe dnes, spatřilo světlo světa ve Francii na konci 17. století. Roztavené sklo bylo lito na speciální stoly a po ochlazení bylo broušeno a dohlazováno plstěnými kotouči s jemným pískem. Při pokrytí zadní strany reflexní vrstvou vznikala na tu dobu velmi kvalitní zrcadla, tolik typická například pro dvůr Ludvíka XIV.
Revoluci ve výrobě tabulového skla znamenal až vynález Belgičana Émile Fourcaulta v roce 1905. Na rozdíl od předchozí technologie se sklo nenalévalo do plochy, ale vytahovalo v konzistentní šířce z nádrže. Tato metoda se začala používat komerčně od roku 1914.
Konec první světové války přinesl další zdokonalení, kdy se roztavená hmota skla nalévala přes dva válce, čímž vznikaly ještě více rovnoměrné pláty skla, broušení a leštění tak bylo jednodušší a tím pádem levnější.

Sklo místo stěn v obytných domech
Nejznámějším osvoboditelem stavby od nosných stěn zajistil zejména architekt Mies van der Rohe. Okna a stěny jsou v jeho projektech nahrazeny pevnými skleněnými výplněmi a architekt maximálně využívá ocelových nosníků.

Farnsworth House
Subtilní stavba, kterou si objednala významná americká lékařka Edith Farnsworth právě od Miese van der Rohe, spočívá na ocelových pilotech, díky čemuž vila působí vznášejícím se dojmem. Toto řešení je však i funkční, pozemek totiž leží v záplavové oblasti a díky pilotům je stavba před vodou chráněna. Nejvýraznějším znakem budovy je paradoxně její nenápadnost. Díky skleněným výplním, které tvoří obvodové stěny, lze vidět skrze celou stavbu. Interiér je tvořen travertinovými podlahami a jádro domu je obloženo medovou dýhou.

 

Glass House by Philip Johnson
Sedmačtyřicet akrů pozemku obklopuje vilu, kterou si architekt Philip Johnson postavil pro soukromé účely v New Canaan v Connecticutu. Stavba je jednou z deseti, které na tomto rozlehlém pozemku nalezneme. Johnson se bezesporu Miesem inspiroval, pokračoval však ještě v dalším odhmotnění stavby a naprosto se zbavil i vnitřních zdí. Jediným neprůhledným objektem je zděný válec, který v sobě skrývá nezbytné zázemí. Barevně i ideově je stavba více přiblížena k zemi a ještě více splývá s okolím.

Pevné výplně v současném bydlení – Lovecká chata
Velké prosklené plochy jsou nadčasový prvkem a propojování zdiva a okolní přírody funguje v architektuře dodnes. Důkazem toho je projekt Lovecké chaty, který s pevnými skleněnými výplněmi také pracuje. Díky velkoformátové skleněné výplni máme neobvyklý výhled do lesa, který chalupu obklopuje.
Propojení s okolní přírodou však v tomto případě není jen optické. Část stěn je nahrazena skleněnými posuvnými příčkami GEZE. Prosklenou stěnu lze zcela odsunout, čímž příroda volně vstoupí do interiéru.

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz