Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Frank Lloyd Wright

Osud architekta byl mnohokrát plný zvláštních zvratů a nevyhnul se bohužel ani tragickým událostem. Jako první nás možná překvapí, že se původně nevěnoval architektuře, ale vystudoval v Madisonu na University of Wisconsin, kde byl spíše projektantem. I když pracoval na této pozici i jako asistent děkana, jeho sny se upínaly k Chicagu. To bylo na konci devatenáctého století centrem pro architektonický rozvoj a inovativní myšlení. Postupně se v Chicagu propracoval až k samostatné architektonické kanceláři. V roce 1900 se vydává do Evropy. Zde je obklopen hnutím Arts&Crafts i secesí, díky které se ještě více obrací k přírodě a jejímu propojování s architekturou. Oblíbil si také Japonsko, pro které je implementace a zobrazování přírody zřejmé až do dnešní doby.

Tři osudové stavby
Byť má architekt na svém kontě stovky projektů, můžeme mluvit o třech významných stavbách. Vidíme u nich silný vliv organických tvarů a touhu splynout, případně se postavit přírodním živlům.

Zakletý Taliesin West
Podle nejranějšího velšského básníka pojmenoval Wright sídlo, které postavil v Arizonské poušti. Jeho fascinace vyprahlou krajinou trvala celá léta. Komplex, který zde vytvořil, vznikal postupně a sloužil jako jakési učňovské středisko, kam studenti přicházeli a setkávali se s řemesly a úkoly, které jsou při architektuře a stavebnictví potřeba. Bohužel ojedinělý projekt byl v roce 1914 svědkem masakru, který měl na svědomí jeden z Wrightových zaměstnanců. Ten během večeře ubil Wrightovu milenku, její děti a další přátele a zaměstnance, celou stavbu pak za pomocí benzínu zapálil. Wright byl během této tragédie na cestě do Chicaga.

fran_lloyd_wright_Taliesin_Westzdroj: www.wallpaperflare.com

Mistrovský Fallingwater
Dům nad vodopádem zná téměř každý. Projekt pro úspěšného businessmana Edgara Kaufmanna je organicky umístěn do krajiny a úspěšně vede citlivý dialog s okolní přírodou, do které dokonale zapadá a je její součástí. Samotný vodopád neprotéká kolem domu, ale přímo pod domem. V podlahách nalezneme vyčnívající balvany, které stojí na původním místě a kde se nalézaly ještě před stavbou. Skla jsou bezrámová v místech, kde se setkávají s kamenem. Dominantou fasády jsou samozřejmě visuté terasy. Ve vertikálním členění a úzkých rámech oken můžeme vidět inspiraci japonskou tradiční architekturou.

fran_lloyd_wright_Fallingwatterzdroj: Wikimedia Commons

Chrám moderního umění – Guggenheimovo muzeum
Poměrně malá ovšem provokativně rozmáchlá budova, která byla zakázkou umělecké nadace Solomona R. Guggenheima. Její konstrukce opticky spojuje čtyři soustředné kružnice. Interiér je prosvětlený pouze stropním světlíkem. To umožňuje vystavení libovolně velkých děl bez překážejících oken a také jsou díla chráněna před destruktivním slunečním svitem. Uvnitř točitě řešená budova evokuje nekonečně plynoucí spirálu. Podobně je to i se samotnou stavbou, která procházela spoustou změn, z nich poslední proběhla roku 2016, kdy bylo jedno z pater zcela proměněno v muzejní kavárnu.

fran_lloyd_wright_Guggenheim_museum
zdroj: www.archizone.cz

Během své kariéry Frank Lloyd Wright ukázal, jak může architekt přetavovat inspiraci přírodou, Evropou i japonským uměním do originálních staveb. Důkazem toho je i to, že osm staveb je zařazeno na seznam UNESCO.

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz