Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Bohuslav Fuchs

Česká architektura zažívala ve 20. století nevídaný rozkvět. Jména českých architektů rezonovala nejen na české architektonické scéně, ale i na té zahraniční. Jedno ze jmen, které neomylně svoji stopu na domácí i zahraniční scéně zanechalo, zní Bohuslav Fuchs.

Na konci 19. století se ve Všechovicích poblíž Přerova narodil vynikající architekt, urbanista, pedagog a výtvarník evropského i světového rozměru – Bohuslav Fuchs. Z více než tří set návrhů, které za svůj profesní život načrtl, jich bylo přes sto padesát úspěšně zrealizováno. Fuchs jakožto jeden z předních představitelů českého funkcionalismu navrhl například hotel Avion, několik vil v Luhačovicích nebo Pavilon města Brna.

Nadané dítě
Fuchsův nezaměnitelný a mimořádný talent pro architekturu byl zřejmý již od jeho mládí. Samouk s výtvarným cítěním, smyslem pro harmonii a výjimečnou prostorovou představivostí svůj talent nejprve rozvíjel ve studentském časopise během studií na gymnáziu v Holešově. Svůj akademický život, coby student, zakončil studiem na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Jana Kotěry. U Jana Kotěry později setrvá, ale ne jako student, nýbrž jako pracovník Kotěrova pražského ateliéru.

Fuchsovo Brno

Po ukončení pracovního poměru v Kotěrově ateliéru v roce 1922 se natrvalo usazuje v Brně. Moravská metropole se v době jeho příchodu rozrůstala raketovým tempem. Brno bylo v té době centrem tzv. bílého funkcionalismu, tudíž se nebálo moderního pojetí tehdejší architektury. V meziválečném období tu dokonce vyrostl až nebývalý počet staveb.

Krátce po svém příchodu začíná pracovat v architektonickém a regulačním oddělení Stavebního úřadu v Brně. Po dvou letech se dokonce dostává na pozici hlavního architekta této instituce. 


V roce 1926 Fuchs dostává zadání na výstavbu Zemanovy kavárny v městských sadech. Stavba v parku ulice Koliště byla poptána kavárníkem Josefem Zemanem, aby nahradila dřevěný pavilon Café Shopp. Čistě funkcionalisticky pojatá kavárna byla v roce 1964 zbourána, aby nepřekážela výstavbě Janáčkova divadla. Replika původní kavárny vznikla v 90. letech, rozsáhlá rekonstrukce pak proběhla v roce 2012.  

Dva roky po dostavbě Zemanovy kavárny Bohuslav Fuchs navrhl slavný hotel Avion. Specifickým prvkem celého hotelu je jeho parcela o šířce 8 metrů. Fuchs na takto úzké parcele dokázal dokonale využít vnitřní prostor a prosvětlit ho důmyslným systémem světlíků. Vertikálně dělená plocha byla členěna galeriemi a různými úrovněmi stropů. Inspirací pro toto prolínání byla tvorba švýcarského architekta Le Corbusiera.

termetal_living_zemanova_kavarna

Zdroj: wikimedia.org 

Luhačovice
Mezi Fuchsovy významné mimobrněnské stavby patří zejména penziony v Luhačovicích. Nadčasově vyvedené vily působí i po téměř sto letech velmi moderním dojmem. Fuchs v tomto lázeňském městě navrhl celkem pět vil. Čtyři z nich v tzv. Bílé čtvrti a poslední pátou na ulici Nádražní. 

Bílá čtvrť odkazuje na barvu bílých vápenných omítek, kterou se Fuchsovy vily odlišovaly od okolních secesních, romantických a historických staveb.

Vily Iva, Avion, Viola, Radun a Sáva byly navrženy tak, aby bylo zřejmé propojení vnitřku stavby s vnějším prostorem. Fuchs se snažil každou z vil jednotlivě uzpůsobovat potřebám klientů, stavebníků a okolního terénu. Vždy bylo záměrem koncipovat penziony na základě praktických požadavků, ale se zachováním estetického záměru. Celá Bílá čtvrť naplňuje tehdejších úlohu moderní architektury, a to soulad stavby s přírodou, progresivní technické provedení a programové poslání objektu.

K nejoceňovanějším ze všech pěti vil patří penzion Radun. Kompozičně skvěle vyvedená stavba je vzhledem ke svažitému terénu vyvedena se dvěma suterény, přízemím a dvěma patry. 

termetal_living_hotel_RADUNZdroj: wikimedia.org 

AKA

Na začátku 30. let zakládá společně se svou manželkou Drahomírou Fuchsovou rodinnou firmu AKA. Ta se zabývala bytovými doplňky a uměleckými předměty. Jeho žena navrhovala vzory textilií, zatímco Fuchs se věnoval výhradně předmětům z keramiky, skla a kovu. Firma AKA patřila ve své době k nejlepším producentům designového zboží v Československu.

Funkce a odkaz
Bohuslav Fuchs zastával během svého života hned několik funkcí v celé řadě tuzemských spolků jako například Spolek výtvarných umělců nebo SVU Mánes. V zahraničí byl členem Mezinárodního kongresu moderní architektury, Mezinárodního výboru pro řešení problémů současné architektury nebo předsedou Mezinárodní federace pro bydlení, stavbu měst a prostorové plánování.

Fuchsův odkaz je značný i v dnešní době. Jeho vliv na rozvoj a přijetí moderní architektury pro širší veřejnost byl zásadní. Díky navrhování klíčových staveb pro společenský život, nejen brněnských občanů, se zasloužil o dodání puncu věrohodnosti a spolehlivosti, nikoli jen na půdě tehdejšího Československa, ale také v celosvětovém měřítku.

 

 

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz