Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Tančící dům

Pražská stavba z druhé poloviny 90. let minulého století otevírá naši novou blogovou sérii #slavnéstavby. V ní se budeme věnovat slavným stavbám ve světě i v tuzemsku. Odrazovým můstkem série je pražský Tančící dům stojící na pravém břehu řeky Vltavy.

O pár desítek let dříve
Historie Tančícího domu se začala nepřímo psát už ve 40. letech 20. století. Kvůli mylnému americkému bombardování Prahy totiž v roce 1945 na nynější parcelu Tančícího domu dopadla letecká puma. Ta tehdejší činžovní dům srovnala se zemí. O zástavbě vzniklé proluky se rozhodlo o 20 let později, konkrétně v roce 1963. Zásadní moment však přichází v roce 1993, kdy prostor odkoupila nizozemská pojišťovna Nationale Nederlanden.

Prezident od vedle
Budova Tančícího domu se nachází na rohu Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí. Na stejné ulici, jen o dům vedle, měl v 90. letech svůj byt i bývalý prezident České republiky – Václav Havel. Právě Havel a Vlado Milunić (jeden z dvojice architektů Tančícího domu) obnovili myšlenku na zástavbu proluky. Původní ideou bylo vybudování domu s knihovnou, divadlem a kavárnou. Na tento koncept však žádný z investorů nechtěl přistoupit.

Tančící_dům_okna
zdroj: pxhere.com

Jágr?
Původně měl na celém projektu pracovat sám český architekt chorvatského původu Vlado Milunić. Zanedlouho však dochází k názoru, že na projekt takové velikosti bude potřeba více než jeden pár šikovných rukou a hlavně také záštita věhlasného architekta ze zahraničí. Milunićovou první volbou byl tak francouz Jean Nouvel (autor Zlatého Anděla v Praze), ten však odmítl. Úspěch měl až u amerického architekta Franka Gehryho. Ten podle jeho slov „pro zemi, která dala Americe Jaromíra Jágra udělá cokoliv“. Zajímavostí je, že Gehry pro vymodelování návrhu použil 3D program CATIA. Tančící dům se tak stal první budovou na světě, která byla navrhnuta ve 3D programu. Nikoliv pomocí, tehdy běžného, 2D nákresu. 

V rytmu tance
Přestože je původním oficiálním názvem budovy Nationale Nederlanden Building, nikdo jí neřekne jinak, než Tančící dům nebo Ginger and Fred. Budova je totiž inspirovaná slavným americkým tanečním párem Freda Astaira a Ginger Rogersové. 

Krom názvu je taneční pohyb vtisknut i do samotného vzhledu budovy. Stavba je rozdělena na dvě věže. Věž „Fred“ zaujímající statickou pozici je doplněna věží „Ginger“, která tvoří doplňující dynamický prvek. 

Celý dům stojí na železobetonové desce s vrtanými piloty. Konstrukce je osazena 99 fasádními panely různých šířek, tlouštěk, plastik a prohnutí. Panely doplňují okna s předsazeným hliníkovým rámem. Věž „Ginger“ je pak zahalena do dvouplášťové skleněné konstrukce. Na střeše věže „Fred“ je zase umístěna konstrukce z trubek potažená nerezovou síťovinou přezdívaná hlava medúzy. O vzhled interiéru se zasloužila architektka Eva Jiřičná. 

Budova je tvořena devíti podlažími v nichž se nachází kanceláře, konferenční středisko, restaurace, kavárna a hotel.

TD
zdroj: libreshot.com

Konečné bodování
Tančící dům měl už od prvotních návrhů své příznivce i odpůrce. Chválen byl například za moderní pojetí, kritizován naopak za zasazení takto moderní budovy do historického centra města. Tak či onak získal několik ocenění, mezi které patří nejvyšší ocenění v kategorii designu časopisu Time v roce 1996 nebo zařazení mezi top pět nejlepších staveb 90. let podle časopisu Architekt.

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz