Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Stavební materiály – dřevo

U dřeva téměř nemůžeme začít s výčtem historie jeho užití. Co se raných staveb a později architektury týče, je tento materiál spojen s člověkem snad od nepaměti. Možná proto architekti a designéři po dřevu intuitivně sahají když chtějí vyvolat pocit útulnosti a spojení člověka a přírody. Se dřevem se často setkáváme v rekreačních resortech, finských saunách a podobně. Je vyhledáváno také pro svou proměnlivost v čase – v závislosti na povrchové úpravě (například voskování či olejování) se mění a vyhlazuje, získává patinu. Může se měnit také tvar, objevovat se praskliny, prohýbá se a mění barvu.

Byť je dřevo materiál živý a žijící, jedná se také o hmotu velmi trvanlivou – nejstarší dřevěná stavba se nachází v Japonsku a je silně spojená s duchovním životem. Jedná se o chrámový komplex Horyuji Temple v regionu Kansai. Vystavěn byl v prvním století našeho letopočtu. V Česku pak nalezneme nejstarší dřevěnou stavbu v Broumově – kostel Panny Marie. Na hrázděnou stavbu z 2. poloviny 13. stol. nebyl použit žádný hřebík – pouze dubové trámy.

 Horyuji Temple v regionu Kansai

Dřevo v současné architektuře

Díky své udržitelnosti a atmosféře, kterou dřevo vytváří, je samozřejmě oblíbené u architektů i dnes. Jednou z možností je kombinace moderních materiálů a právě čistou a neopakovatelnou strukturu dřeva. Velmi rád s tímto materiálem pracuje například architekt Martin Rajniš, který je známý pro své výrazné stavby z dřevěných latí. Možná vám bude povědomá vzducholoď Gulliver, která se pomyslně vznáší u pražského DOXu a která je vytvořena z modřínových latí a lamel. 

Odpočinkový materiál

Dřevo však není pouze výsadou velkých architektonických počinů. Jak jsme již psali na začátku, je oblíbené i pro relaxační zóny a sauny. 

Neobvykle se s tímto tématem popasovali architekti z uskupení Woven, kteří vytvořili soběstačnou Lesní saunu ve Spišském Hrhově s topením na dřevo s výhledem na Spišský hrad. Surový dřevěný skelet je obložený polykarbonátem, který vnitřnímu prostoru odpočívárny dodává surreální zasněnou atmosféru.

Pro saunu konzervativnější, ale velmi útulné je použití dřeva a skla, které nerušeně propojí prostor sauny s okolním prostředím relax zóny podobně, jako jsme to udělali v projektu sauny ve Vile Bláha. Dřevo k sauně neodmyslitelně patří a variabilní komfort po celý rok zajistí na míru navržený 3metrový hliníkový HS posuvný portál.

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz