Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Empire State Building

Ikonická stavba, patřící k nejvýraznějším památkám New Yorku, zdobí panorama Manhattanu již od roku 1931. Se svými 102 patry držela první příčku výškových staveb světa celých čtyřicet let.

Čtyři a půl patra za týden
Takové stavební tempo udržovali dělníci, kteří na stavbě pracovali. Budova byla navržená architektonickou firmou Shreve, Lamb & Harmon v roce 1929. Na stavbě pracovalo přibližně tři a půl tisíce zaměstnanců, převážně přistěhovalců z Evropy.Práce na stavbě začala roku 1930.

Boj o nejvyšší stavbu
Empire State Building zbavila svého prvenství nejvyšší věž, stavbu architekta Williama Van Alena, Chrysler Building. Ta se svými třista devatenácti metry držela první příčku pouhých jedenáct měsíců. Není však náhodou, že se tak stalo. Průběh stavby Empire State Building byl v novinách označován jako „závod k nebesům“. Budova dosáhla ve finále výšky 381 metrů.

TML_Empire_State_Buildingzdroj: pxhere.com

Hliník a ocel 
Věž byla postavena před devadesáti lety v architektonickém stylu art deco. Tento styl byl ve dvacátých a třicátých letech v New Yorku velmi populární. Další ikonické stavby v tomto stylu, které zdobí Manhattan, jsou Chrysler Building a Rockefellerovo centrum. Českým příkladem art deca je například stavba Legiobanky v Praze na Poříčí. Pro art deco je typické kombinování klasických materiálů s moderními. Účel těchto kombinací spočíval v luxusním a prémiovém vzhledu, který budovy vyzařovaly. V tomto je Empire State Building výborným příkladem. Exteriér stavby je pokrytý vápencem a žulou, importovanou až z Indiany. Na zdobení bylo použito deset milionů cihel a stovky tun hliníku a nerezové oceli. 

Nástupní stanice pro vzducholodě
V 86. patře se nachází vnitřní i venkovní vyhlídková terasa, se kterou bylo původně počítáno jako s nástupní stanicí pro vzducholodě. Toto řešení se však ukázalo jako krajně nepraktické. Lobby v přízemí budovy je vyzdobeno zlatem a hliníkem. Vyobrazení motivů s ozubenými koly má symbolizovat počátek strojírenské éry. Další typ výzdoby, která je typická pro art deco, jsou medailony které visí u vstupu. Exteriér zdobí několik nerezových orlích hlav. Tato symbolika má původ v egyptské architektuře, ze které designéři také čerpali inspiraci.  

TML_empire_state_building zdroj: pexels.com

Maják nad New Yorkem
Vertikální geometrie stavby, kterou linkují řady oken, patří také k neodmyslitelné designové vlastnosti art deco stylu. Přirozeně tedy zraky kolemjdoucích vyšplhají po těchto liniích až k obloze. Na vrcholu stavby nalezneme kotvicí stožár, na kterém se nachází vyhlídková plošina ve výšce 342 metrů. Budova je charakteristická svým rozmanitým nasvícením. Stejně jako na Eiffelově věži, tak i na Empire State Building září rotující světlo. Budova bývá barevně nasvícená v závislosti na kulturních událostech.

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz