Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy a jsou kopírovány ve městech po celém světě.

Obnažená a funkční
Budova z roku 1977 může nepoučenému pozorovateli na první pohled připadat nedokončená. Návrhem britsko-italské dvojice architektů Renzo Piana a Richarda Rogerse je desetipatrová stavba, která má multidisciplinární využití. Hlavními použitými materiály jsou ocel a sklo. Konstrukci navíc doplňují primární barvy, které však nejsou rozmístěny náhodně. Každá barva poukazuje na určitou funkci obnaženého zařízení. Modrá je určena vzduchu, potažmo vzduchotechnice. Žlutě vyznačené cesty poukazují na elektřinu. Zeleným potrubím proudí voda a ta červená je pro chodce – jsou jí natřeny výtahy i eskalátory.

Kde to všechno začalo
Jak už bylo v tomto článku zmíněno, budova byla postavena v roce 1977. Počátek celého příběhu Centre Pompidou však sahá do roku 1972. Na popud bývalého francouzského prezidenta byla v roce 1972 vypsána architektonická soutěž. Té se zúčastnilo téměř 700 architektů z 50 zemí světa. Vítězný návrh nakonec pocházel z pera Renzo Piana a Richarda Rogerse. Tito, do té doby ne velmi známí, architekti dokázali porotu nejvíce ohromit. Zajímavostí, hlavně pro české čtenáře, může být fakt, že se na vítězném návrhu podílel také český architekt Jan Kaplický. 

Bohatý uvnitř
Palác ze skla a oceli ve svých útrobách skrývá mnohé. Při jeho návštěvě tak narazíte na kavárny, knihovnu, obchody, kina, centrum designu, ale hlavně muzeum moderního umění. Musée national d'art moderne, jak se muzeum v originále jmenuje, na ploše 14 000 m2 představuje bezmála 900 děl ve stálé expozici. Ve čtvrtém a pátém patře Centre Pompidou se nachází sbírky z let 1905 – 1960. Mezi vystavenými tak najdete například expozice Pabla Picassa, Vasila Kandinského, Marcela Duchampa nebo Jacksona Polloka. 

centre_pompidou
zdroj: commons.wikimedia.org

Kulturní centrum vzbuzující emoce
Centre Pompidou už od svého otevření v roce 1977 vzbuzovalo mnoho emocí a názorů jak pozitivních, tak negativních. Stavba je chválena hlavně za svou originálnost a zdařilé zpracování. Naopak mezi nejčastější výtky můžeme zařadit slova jako kupa šrotu, továrna, pompidouleum nebo hangár. K negativním výrokům je často také dodáváná neuvěřitelná částka jedné miliardy franků. Tolik totiž stála realizace celého projektu.  

I když se najde mnoho kritiků, jedno se Centre Pompidou upřít nedá: jedná se o nejnavštěvovanější objekt v celé Paříži. Pompidou tak předčilo památky jako je Louvre nebo Eiffelova věž. A to snad mluví za vše.

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz