Česky / Deutsch
Business zone / přihlášení / registrace
Dokonalý outfit pro každý domov.

Antoni Gaudí

Katalánská metropole Barcelona se může pyšnit odkazem jednoho z nejslavnějších architektů všech dob. Řeč je o Antonio Gaudím, autorovi chrámu Sagrada Família nebo Park Güell. Pojďme si tak přiblížit jeho život a dílo v dalším článku ze série #osobnosti-architektury. 

Léta páně 1852, Reus, Španělsko
Jak už je z nadpisu patrné Antoni Gaudí i Cornet se narodil 25. června 1852 v Reus jižně od Barcelony. Kdo v té době mohl jen tušit, jak mu Barcelona změní život a jak naopak on změní Barcelonu. 

Gaudí byl ve škole průměrným žákem, exceloval však v geometrii a kreslení. Už od útlého věku mu také učarovala příroda, což později přenese do svých architektonických návrhů. O architekturu se začne pak naplno zajímat během studia na přírodovědecké fakultě v Barceloně, kam se přestěhuje se svým bratrem. Po jejím úspěšném dokončení v roce 1874 přechází na Escola Provincial d'Arquitektura, kde naplno rozvíjí svůj architektonický cit a talent. O tři roky později proto také získává vytoužený diplom.

Barcelona jako výkladní skříň 
Gaudího pojetí architektonického řemesla je i v dnešní době vnímáno jako velmi osobité, až nenahraditelné. Propojením extremního detailismu, tesařiny, vitráží nebo keramiky vytvořil z Barcelony výkladní skříň jeho geniálního stylu. A jakkoliv Gaudí tvořil v období modernismu, promítl do svých staveb například prvky orientálního stylu, gotiky, naturalismu nebo secese. Právě proto ho nelze úplně přesně škatulkovat. 

První důležitou a větší stavbou, kterou Gaudí navrhl, byla secesní Casa Vicens. Dům pro majitele cihelny Manuela Vicense je tvořen primárně z kamene, cihel a keramických obkladů, což skvěle podtrhuje zmíněnou originálnost a touhou se vyčlenit, a ne jen slepě kopírovat.  

Důležitou událostí, která nastartuje jeho kariéru na plné obrátky je setkání s Eusebi Guellem při stavbě letního sídla Casa El Capricho. Katalánský politik a průmyslník se stal Gaudího hlavním mecenášem, díky kterému měl Gaudí možnost své návrhy realizovat.

tml_gaudiZdroj: pexels.com

Gaudího klenoty
Ačkoliv považujeme všechny Gaudího stavby za vrcholná architektonická i umělecká díla, některé z nich přece jen vyčnívají. Jmenujme tak tři – Casa Milà, Park Güell a Sagrada Família.

Na stavbě Casa Milà Gaudí pracoval zejména s vápencem, který skvěle posloužil pro organické tvary stavby a zejména její fasádu. Gaudí se při stavbě vyhýbal přímým liniím, nechal vlnité tvary a hrbolatý povrch mluvit za sebe. Za zmínku také stojí známé střešní komíny nebo neméně „detailně křiklavý“ interiér. 

Park Güell, pojmenovaný podle jeho přítele a mecenáše Eusebiho Guellema, je zahradním, až pohádkovým městečkem tyčícím se nad Barcelonou. Umělecké instalace, jako je Salamandr u hlavního schodiště parku, je Gaudího ukázkou umění práce s obklady z barevné keramiky a skla. Mozaiku lze poté najít například i na obkladu hlavní terasy nebo vlnitých „laviček“. 

tml_gaudi
Zdroj: pexels.com

Sagrada Família je pomyslným vrcholem Gaudího tvorby. Gaudí na ní začal pracovat již v roce 1883, avšak její stavba stále není u konce (rok 2022, pozn. redakce). Stavbu převzal v raném stádiu po Franciscu de Paula del Villarovi. Gaudí jakožto silně věřící katolík stavbě obětoval hodně svých sil a velkou část života. Sagrada Família je oslavou křesťanství i díky mnoha viditelným symbolům. Jako jeden z nejznámějších příkladů je považováno 18 věží, které reprezentují 12 apoštolů, 4 evangelisty, Pannu Marii a Ježíše Krista. Stavba ve znamení katalánského modernismu a novogotiky má být dokončena v roce 2026. Gaudí totiž trval, aby její stavba byla financována pouze z darů a příspěvků. 

tml_gaudi
Zdroj: pexels.com

Ač byla Gaudího díla plná energie a barevných prvků, jeho osobní život tak pestrobarevný nebyl. Své práci obětoval prakticky celý svůj život, proto se nikdy neoženil a žil velmi samotářsky. Hořkým koncem je pak jeho náhlá smrt. Antoni Gaudí zemřel v nemocnici tři dny po tragické srážce s tramvají. Navíc byl kvůli chudému oděvu na první pohled považován za žebráka, identifikoval ho až kaplan chrámu Mosén Gil Parés. 

„Muže lze rozdělit na dva typy: muže slov a muže činů. První mluví, druzí jednají. Já patřím do druhé skupiny. Chybí mi prostředky, abych se mohl adekvátně vyjádřit. Nedokázal bych proto nikomu vysvětlit své umělecké představy. Ještě jsem je nezhmotnil. Nikdy jsem neměl čas o nich přemýšlet. Svůj čas jsem totiž strávil prací.“ – Antoni Gaudí

Další příspěvky

Prázdniny a architektura – Gdaňsk

Gdaňsk, perla baltského pobřeží, je městem bohatým na historii, kulturu a samozřejmě i architekturu.

Prázdniny a architektura – Kodaň

Pokud patříte k těm, kteří místo k moři, vyrazí během dovolené raději například za zajímavou architekturou, možná už máte v hledáčku severské státy. My vřele doporučujeme Kodaň.

Sportovní centrum Fénix v Havířově

Místo demolice unikátní rekonstrukce. Osud, který čekal starou nádražní halu v Havířově. Projekt dostal symbolický název Fénix, podle bájného ptáka, který po znovuzrození vzlétne ještě krásnější, podobně jako nová multifunkční hala.

Návrat šumperáku

Možná jste v něm sami bydleli, možná v něm stále bydlíte. Pojďme se podívat na fenomén české kultury, dominantu socialistických pohlednic, slavný šumperák.

Centre Pompidou

Provokativní stavba v centru Paříže spojující moderní části metropole a romantické historické centrum. Kovová a skleněná budova z roku 1977 znovu dokazuje, že Paříž je centrem překvapivých konceptů, které diktují trendy.

Brutalismus

Architektonický styl brutalismus už svým názvem napovídá, že vzbuzoval a vzbuzuje mnoho kontroverzí. Jedná se o směr, který silně pracuje s užitností prvků a očišťuje architekturu od veškerého pozlátka.

Postmoderní architektura

Období modernismu, které přišlo po druhé světové válce, přineslo světu odpověď na rychle rostoucí poptávku po kancelářských prostorách. V rámci oživení architektury vzniká postmoderní styl, který silně čerpá inspiraci z historie.

Frank Lloyd Wright

Je označován za jednoho z nejvlivnějších amerických architektů 20. století. Patří k autorům a čelním architektům organické architektury. Dnešní článek bude o architektu Frank Lloyd Wrightovi.

Vladimír Karfík

Pokud jste někdy navštívili východomoravské město Zlín, s budovami jako je Baťův mrakodrap nebo Hotel Moskva (dnešní Hotel Zlín) jste se určitě setkali. V dnešním článku si tak povíme něco málo o životě a díle autora těchto staveb.

Stavební materiály – kámen

Kámen patří odnepaměti k základním stavebním materiálům. Člověk s ním v primitivní formě pracoval už před tisíciletími. Je oblíbený hlavně díky své síle a odolnosti a zároveň relativně jednoduchému opracování.

Stavební materiály – sklo

Sklo je jedním ze jmenovatelů Bauhausu, ve spojení s ocelí patří k symbolům opuštění přílišného zdobení a umožňuje nerušený dialog mezi interiérem a exteriérem stavby. Podívejte se s námi na to, jak sklo postupně ovládlo architekturu staveb.

Nové století Bauhausu: 3. díl

Walter Gropius či Johannes Itten – Bauhausem prošel nespočet významných osobností, které mu vtiskly nezaměnitelnou tvář. I z toho důvodu je těžké vybrat ty nejdůležitější. Další díl seriálu Nové století Bauhausu, tentokrát věnovaný lidem, je zde.

Nové století Bauhausu: 2. díl

Legendární škola Bauhaus za svou krátkou existenci dokázala opravdu mnoho. Snad žádné škole nestačilo pouhých 14 let k tomu, aby se zapsala do dějin architektury a dalších uměleckých oborů. A to musela nepřetržitě čelit nátlaku, kvůli kterému...

Máte zájem o spolupráci?

Napište nám.

Buďte v obraze.

Přihlašte se k odběru newsletteru, ať nepřijdete o žádnou novinku.

 

TERMETAL Moravia s.r.o.

Poříčí 2465/28


678 01 Blansko




Telefon

+420 775 711 124


+420 775 711 125



E-mail

living@termetalliving.cz



info@termetal.cz